Com triar el millor abonament per a gespa

Com triar el millor abonament per a gespa

Jardí i Terrassa
Aconseguir tenir una gespa natural amb un aspecte saludable no només s'aconsegueix regant i tallant les males herbes, serà important nodrir-ho amb bons productes. A continuació t'expliquem com triar el millor adob per a gespa!

Triar correctament l'adob per a gespa és important per mantenir el jardí en perfectes condicions, sense que suposi una preocupació al dia a dia.

Aconseguir tenir una gespa natural amb un aspecte saludable no només s'aconsegueix regant i tallant les males herbes; cal tenir en compte la base: l'adob per a gespa.

Els nutrients que necessita la gespa es van perdent dia a dia a causa de la climatologia. Per aquesta raó, abonar la gespa és una tasca imprescindible a l'hora de garantir-ne la bona salut.

Al mercat trobarem una gran quantitat de marques i productes relacionats amb el manteniment de la gespa i amb característiques molt semblants. Així que, abans d'explicar-te com triar el millor adob per a gespa, et resoldrem els principals dubtes que pots tenir sobre les diferències entre adobs i fertilitzants.

Continua llegint per saber en què es diferencien els adobs dels fertilitzants!

Principals diferència entre adob i fertilitzant

Els fertilitzants i adobs tenen el mateix objectiu, ja que s'encarreguen d'ajudar, desenvolupar i enriquir el creixement de les plantes i els nutrients. Ara bé, la diferència es troba a la composició d'aquests.

A continuació, exposarem les principals diferències entre els adobs i els fertilitzants.

Abobs

Fertilitzants

  • Formats per materials naturals com fongs, bacteris, insectes o altres organismes.

  • La planta és l'encarregada de triar el moment i la quantitat dels elements que aporten els adobs.

  • Asseguren resistències de la planta contra plagues o malalties.

  • DESAVANTATGE: Depèn del sòl viu i dels factors ambientals, per la qual cosa si el sòl mostra danys, l'acció de fertilitzant es pot alentir. A més, pot generar males olors a causa de l'acumulació de residus orgànics

  •  No estan completament formats per materiales naturals sinó que es formen a partir de processos químics.
  • Tots els elements que tenen els fertilitzants poden ser presos instantàniament per la planta.

  • És possible cobrir totes les necessitats que la planta exigeixi en aquell precís moment.

  • DESAVANTATGE: No constribueix al sòl viu i el sodi es pot acumular i danyar les arrels, ja que la quantitat de sodi és més gran en els fertilitzants que en els adobs orgànics.

Per què utilitzar adob per a gespa?

Els adobs per a gespa serveixen per equilibrar els nutrients del terreny, ja que amb el pas del temps els principals nutrients de la gespa (nitrogen, fòsfor, potassi) es deterioren.

Què aporten els principals nutrients de la gespa?

  • Nitrogen: Afavoreix el creixement de les arrels, la resistència davant de les malalties i proporciona el color verd viu de la gespa. El nitrogen és l'element més abundant a la planta.

  • Fòsfor: La seva funció principal és lemmagatzematge i la transferència denergia. Per tant, estimula la fotosíntesi i la germinació de les llavors per a hort.

  • Potassi. És l'element clau per mantenir la gespa contra les malalties i la manca d'aigua o de fred. Estimula els intercanvis daigua amb el sòl i latmosfera.

La falta i el desequilibri dels principals nutrients explicats anteriorment provoca patiment i ansietat a la gespa. Així que serà més vulnerable a agafar malalties, tenir àrees seques, poca resistència, etc.

És molt important no guiar-se per falses promeses de productes de baixa qualitat, centra't en conèixer què necessita el teu cultiu i utilitzar els millors adobs i fertilitzants per a la gespa.

Què passa si no s'abona la gespa? Si no s'abona la gespa, els nutrients s'aniran esgotant de mica en mica, provocant la pèrdua de terreny i deixant espai a les males herbes.

A continuació, coneixerem els tipus d'adobs per a gespa que hi ha al mercat actual.

Tipus d'adobs per a gespa

Es poden diferenciar entre dos tipus d'adobs principals: els orgànics i els inorgànics. Els primers, com bé transmet el seu nom, són aquells que es creen a partir d'elements naturals. Mentre que els adobs inorgànics s'elaboren a partir de substàncies químiques.
Un cop sabem d'on provenen els adobs i fertilitzants classificarem els tipus d'adobs per a gespa.

Adobs per a gespa inorgànica

  • Abonament d'alliberament lent. Un dels tipus d'adob més adequat per a la gespa, ja que permeten tenir la gespa ben nodrida durant un llarg període de temps sense que es perdin amb el reg o les pluges. Aquest fet us permetrà reduir el nombre d'aplicacions d'adob per gespa i amb possibilitat d'una fertilització nitrogenada molt més eficaç.

  • Adobs organominerals. S'obtenen per la barreja de substàncies químiques i adobs orgànics. D'una banda, tenen un alt percentatge de material orgànic, de manera que millorarà les característiques de la terra. I, per altra banda, els minerals elaborats amb substàncies químiques garantiran la necessitat de nutrients amb immediatesa.

Adobs per a gespa orgànica

  • Fems. Es tracta de l'adob per a gespa orgànica més utilitzat a l'agricultura, ja que s'extreu d'excrement animal. Té un nivell nutricional altíssim.

  • Humus de cuc. Permet l'aireig del terra, millorant la textura i l'estructura de la terra. A més, conté un tipus de fongs anomenats micorizes que facilitaran l'absorció dels nutrients i l'aigua.

  • Compost. És l'adob orgànic més usat per a gespa. El compost ajudarà a millorar la densitat i el color de la gespa, aportant-hi un major arrelament.

  • Guano. Se sol fer servir per millorar la fertilitat de la terra, i així augmentar els microorganismes que ajudaran a la gespa a créixer.

Consells per aplicar abonament correctament

A més d'escollir un abonament de bona qualitat com els que oferim a les botigues FESMÉS, caldrà saber com fertilitzar el gespa correctament.

A continuació, t'expliquem 5 consells per saber com adobar el césped.

  1. Abona un dia després de tallar el gespa
  2. Rega abans i després. Abans d'abonar el gespa, regueu el jardí. Fes-ho un dia o dos abans d'abonar el gespa perquè estigui tot sec.
  3. Primer aplica l'abonament als perímetres. Comença pels perímetres sense sortir-te de les zones que no hi hagi gespa. Si cau adob a les zones que no es deu, serà important recollir-lo abans que li tregui la pluja i pugui contaminar.
  4. Reparteix de manera homogènia. Intenta repartir l'abonament a mà amb proteccions i regularment, sense concentrar l'abonament en algunes zones. Si tens una zona molt gran per cobrir, pots fer-ho amb una màquina escampadora.
  5. Menys més. Val més quedar curt que abundar. Si concentres molt adob al gespa, és probable que es cremi i quedi amb menys vitalitat.

És fonamental seguir les instruccions del fabricant quant a l'aplicació i l'emmagatzematge de l'adob del césped.

Quan abonar la gespa

Els professionals recomanen abonar la gespa 3 cops l'any: Primavera, tardor i estiu. Però, sobretot, evitar fer-ho als cims de més fred i més calor de les estacions.

La gespa a l'hivern ha patit una manca de nitrogen, l'element més abundant de la planta. És per això que el moment més òptim per pagar serà durant l'inici de la primavera i de la tardor.

A més, has d'abonar la gespa abans que comenci a obtenir un color groc o marró, indicadors que ens mostren la manca de nutrients. Perquè això no passi, has de respectar aquestes temporades d'abonament, sense saltar-te cap independent de l'estat de la gespa.

La constància, la cura i els adobs per a gespa de qualitat són la clau per mantenir la gespa del teu jardí saludable.

Comparteix aquesta publicació

Potser t'interessa