Com regar la gespa?

Com regar la gespa?

Jardí i Terrassa

Perquè la gespa es vegi maca no només cal tallar-la adequadament sinó que també depèn d'un bon manteniment i regar-la bé. A continuació t'explicarem petits consells i trucs perquè sempre es vegi verda i maca.

Perquè la gespa es vegi maca no només cal tallar-la adequadament sinó que també depèn d'un bon manteniment i regar-la bé. A continuació t'explicarem petits consells i trucs perquè sempre es vegi verda i maca.

Cal tenir en compte els següents aspectes a l'hora de regar la gespa:

- Si està acabada de plantar

- El tipus de terreny on està plantada

- Temps i freqüència de reg

L'aplicació de sistemes de reg a vegades provoca que la freqüència i el volum d'aigua automatitzats sense saber com regar-la provoqui un excés d'aigua i generi un augment de matèria verda, arrels poc profundes, increment de malalties, un desaprofitament de recursos i factures d'aigua i de llum elevades.

Cas 1. Regar gespa acabada de plantar

Quan la gespa ha estat acabada de sembrar s'ha de regar de 2 a 4 vegades per dia. El terreny ha d'estar humit de 2,5 a 5 centímetres de profunditat, però no ha d'estar inundada.

A mesura que les llavors germinen i els brots comencen a créixer, és fonamental que les noves plantes no s'assequin per això s'ha de continuar regant de 2 a 4 vegades per dia si les condicions climàtiques són seques.

Quan les plantes arriben als 2 centímetres d'alçada, hem de reduir la freqüència de reg gradualment però regar amb més volum d'aigua. Una vegada que la gespa s'hagi tallat 2 o 3 vegades, el millor és regar-lo amb menys freqüència, però de manera més profunda.

Per tal de mantenir una gespa en bones condicions s'ha de prestar especial atenció, entre d'altres coses, a la necessitat d'humitat que aquesta demana. Regar quan no ho necessita resulta, en definitiva, perjudicial, i comportarà un cost addicional innecessari.

Cas 2. El tipus de terreny de la gespa

Les zones de terra compacta o on el terreny presenta pendents originen una dificultat per al reg, ja que l'aigua se'n va i no és absorbida. Per aquesta raó, és molt important en aquestes àrees aplicar aigua en la mesura que pugui ser absorbida pel sòl.

Consell per regar en pendent:

Un mètode molt efectiu és regar fins que vegis que l'aigua comença a córrer, llavors talla l'aigua i espera que s'absorbeixi i després torna a regar fins que corri novament. Després cal repetir aquest cicle diverses vegades fins que la terra estigui humida a 15 centímetres de profunditat.

Cas 3. Temps i Freqüència de reg

La freqüència de reg varia depenent del clima del lloc i s'ha de determinar d'acord amb l'aparença de la gespa. La necessitat d'aigua pot identificar-se quan la gespa es torna d'un color verd blavós i quan les petjades romanen marcades en ell, ja que la manca d'aigua fa que la fulla li costi recuperar la seva posició original.

L'ideal seria regar la gespa just en aquell moment ja que el deteriorament en aquest punt és mínim i, tot just la gespa rep aigua, es recupera. Regar-la abans d'observar aquests signes no proporciona cap benefici.

A mesura que la sequera de la gespa augmenta, aquesta es marceix i el seu color es torna verd grisenc. Quan la gespa està marcida s'ha de regar immediatament i es recuperarà considerablement ràpid. Si s'arriba a un quadre de sequera severa, la planta deixa de créixer i les fulles es tornen marrons i moren. Quan es rega en aquest punt la gespa pot sobreviure. Necessitaria un període de 3 setmanes per a produir noves fulles recuperar-se totalment.

Volum aplicat per reg

Els aspersors connectats a mànegues de 3/4 de polzada apliquen poc volum d'aigua i per aquesta raó s'han de deixar funcionant en una mateixa àrea 2 o 3 hores de manera que humitegin profundament la zona de les arrels.

Els sistemes de reg automàtic amb sortides d'aigua en totes les direccions simultàniament poden aplicar un gran volum en 10 o 15 minuts i els sistemes de aspersors giratoris són capaços d'aplicar l'aigua necessària en 30 o 40 minuts.

Hora del dia per regar

L'hora ideal per regar és entre les 4.00 i les 8.00 del matí. A aquesta hora el vent no interfereix en el reg i quasi bé no hi ha evaporació d'aigua. Regar a la tarda ocasiona la creixent incidència de malalties. Aquest inconvenient es pot reduir regant únicament quan la gespa ho necessita i regant esporàdica però profundament. Regar durant el migdia no és efectiu ja que gran quantitat d'aigua s'evapora sent per tant molt difícil humitejar la terra adequadament i fins i tot, cremar la gespa.

Comparteix aquesta publicació

Potser t'interessa