Què és el substrat?

El substrat és un element sòlid, mineral o orgànic de caràcter essencial per al cultiu de qualsevol planta, ja que és el lloc en el qual es desenvolupen les arrels, es reté l'aigua, l'aire i part dels nutrients fonamentals per a la floració, fructificació i creixement de la planta. A més, en funció del fabricant de substrat, poden incloure també elements com la fibra de coco, vermiculita o perlita, que afavoreixen i milloren el drenatge, ventilació i retenció tant de nutrients com d'aigua.

Compra substrat universal a FESMÉS

Si ets un amant de les plantes, sabràs que requereixen un temps de dedicació i sobretot, d'unes cures específiques per mantenir la planta amb un bon aspecte. Per tant, qualsevol classe de planta, independentment de les cures que requereixi, necessita un component de caràcter vital per créixer adequadament, el substrat universal.

De manera que, si vols aconseguir que les plantes de jardí o de l'interior de la llar creixin correctament i omplin les diferents estances de la llar d'alegria i color, t'encantaran els nostres substrats universals, adequats per a tota classe de plantes, tant d'interior com d'exterior. Et quedaràs sense? Corre pel teu!

Quina terra per a plantes i substrats triar?

Abans d'escollir un tipus de substrat o un altre, caldrà que coneguis el tipus de planta que vols conrear. Generalment, diferenciem entre 2 classes de substrats:

  1. Substrats universals, es consideren substrats molt versàtils, ja que serveixen per a la gran majoria de plantes, ja siguin plantes amb o sense flor, de fulla caduca o perenne, amb necessitat de més o menys aigua, etc.
  2. Substrats específics, són aquell tipus de substrats que estan destinats a una classe de planta amb unes característiques determinades i per a les quals els aporta unes substàncies específiques que beneficien el correcte creixement i floració de la planta. Dins dels substrats específics, trobem una gran varietat, entre els més habituals destaquem els següents:


Substrat àcid, és un tipus de substrat que es caracteritza per aportar una quantitat de pH inferior que els substrats universals, ideals per a plantes d'ombra o orientació nord, així com les hortènsies, aucubas, rododendres, camèlies, azalees, nandinas, acer japonès, falgueres o gardènies.

Substrat per a hort o fruites, és un substrat que conté un major contingut de macronutrients que afavoreix la floració i el creixement, així com el potassi, fòsfor i nitrogen. A més, alguns contenen elements de caràcter orgànic i natural com humus de cuc, que són molt favorables pel creixement d'horts i plantes fruiters.

Substrat per a rosers, són substrats amb més quantitat d'adob que aconsegueixen millorar la floració, a més de contenir també argila per millor tant el drenatge com la retenció dels nutrients, aconseguint així millorar la floració dels rosers.

Substrat per a plantes de flor, és un tipus de substrat que conté major quantitat de potassi, fòsfor i nitrogen, macronutrients que afavoreixen i potencien la floració de les plantes.

Substrat per planta verda, és el millor substrat per aplicar en plantes verdes d'interior i palmeres, ja que conté ferro que potencia la verdor a les fulles.

Beneficis del substrat per a plantes

Els substrats universals i per a plantes ofereixen una gran varietat de beneficis a les plantes, entre els quals destaquem els més significatius:

  • Absorbeixen i retenen la humitat justa i necessària, oferint-li a la planta la quantitat òptima.
  • Aporta els nutrients necessaris a cada planta a través de les arrels.
  • Corregeix el pH de les plantes.
  • Asseguren el creixement adequat.