Com posar pedres decoratives al jardí

Com posar pedres decoratives al jardí

Jardí i Terrassa

Transformar un espai exterior en un oasi de bellesa i tranquil·litat és l'anhel de molts amants de la jardineria. Les pedres decoratives són una eina essencial en aquest procés, capaç d'aportar un encant únic i una estètica impressionant a qualsevol jardí.

La col·locació de pedres decoratives al jardí és un procés simple, però requereix cura i planificació per aconseguir un bon resultat. En aquest article, us guiarem a través de tots els aspectes necessaris per incorporar pedres decoratives de manera efectiva i estètica. Des dels beneficis que ofereixen fins als passos pràctics per a la seva col·locació i manteniment.

Descobreix com posar pedres decoratives al jardí i aconseguir un resultat professional.

Beneficis de posar pedres decoratives al jardí

Les pedres decoratives no només ajuden a millorar l'estètica del jardí, sinó que també ofereixen beneficis per a la salut i el manteniment del teu espai lliure. Entre aquests beneficis s'inclouen la capacitat de reduir el creixement de males herbes al voltant de les plantes i les vores del jardí, cosa que alhora disminueix la necessitat d'aplicar herbicides i simplifica el manteniment general de l'àrea. A més, en moments de sequera com la que s'està experimentant actualment a Catalunya, les pedres decoratives són una opció excel·lent, ja que poden conservar la humitat del sòl al voltant de les plantes, reduint així la necessitat de reg i permetent un ús més eficient de l'aigua disponible. També es poden utilitzar com una capa protectora per a terra, ajudant a prevenir l'erosió causada per la pluja i el vent.

Aquests beneficis combinats, no només contribueixen a la bellesa visual del teu jardí, sinó que també poden ajudar a crear un entorn més saludable i sostenible per a les plantes i flors.

Tipus de pedres decoratives per posar al jardí

Quan es tracta d'escollir pedres decoratives per al jardí, és important considerar tant el seu aspecte estètic com les seves propietats, característiques i beneficis diferents.

 • Còdols Pedra Jardí Blancs: Aquestes pedres són grans i arrodonides, típicament de color blanc, cosa que les fa ideals per crear contrastos cridaners al jardí. Compostes per un material obtingut del reciclatge dels residus de marbre a pedrera. La seva forma suau i la seva textura natural les fan perfectes per crear vores al voltant de camins, àrees de jardí, i també poden servir com a elements destacats en testos decoratius o jardins de roques. A més, el seu color blanc reflecteix la llum solar, cosa que pot ajudar a mantenir la temperatura del sòl més fresca en climes càlids.
 • Marmolina blanca: La marmolina és una pedra calcària que ha estat triturada i tamisada per crear una mida uniforme de gra. Aquesta mateixa mida de gra uniforme i la seva alta porositat permeten una bona retenció d'aigua a terra, cosa que ajuda a mantenir la humitat per a les plantes. De color blanc brillant, la marmolina blanca proporciona un contrast visual atractiu al jardí i pot augmentar la lluminositat en àrees ombrejades.
 • Escorça de pi: A diferència de les pedres blanques, l'escorça de pi és de color marró fosc i té una textura més aspra, proporcionant un aspecte natural i rústic al paisatge. La seva descomposició lenta allibera gradualment nutrients a terra, promovent el creixement saludable de les plantes. L'escorça de pi s'utilitza comunment com a cobertura de sòl al voltant de plantes i arbres per ajudar a tenir la humitat i suprimir el creixement de males herbes.
 • Roca volcànica: Aquesta pedra volcànica de color vermellós fosc és coneguda per la seva capacitat per retenir la humitat i millorar l'estructura del terra, especialment en terres argilosos o compactats. La roca volcànica és lleugera i porosa, cosa que la fa ideal per al seu ús en jardins secs o en àrees amb problemes de drenatge. A més de la seva funció pràctica, el seu color intens afegeix un toc de contrast i calidesa al disseny del jardí.

Comparativa de tipus de pedres decoratives

Aspecte Estètic  Funcionalitat Ús al Jardí Beneficis Addicionals
Còdols Pedra Jardí Blancs Contrast cridaner, aspecte suau i arrodonit. Durabilitat i resistència a la intempèrie. Destacar vores, àrea de jardí. Reflecteix la llum solar, manté temperatura del terra.
Marmolina blanca Blanc, brillant, aspecte net i elegant. Retenció d'aigua i constrast visual. Cobertura de suelo, base de macetas. Descomposició lenta, alliberament gradual de nutrients.
Escorça de Pi Natural i rústic, color marró fosc. Retenció d'humitat, control de males herbes. Cobertura de terra al voltant de plantes i arbres. Control de males herbes, aporta nutrients al terra.
Roca Volcànica Contrast vibrant, color vermellós fosc. Millora de la qualitat del terra retenció d'aigua Millora del terra en àrees amb problemes de drenatge. Millora la qualitat del terra, ric en minerals.

Guia de com posar pedres decoratives al jardí

1. Dissenya i planifica l'àrea per posar pedres decoratives al jardí

Abans de començar qualsevol treball al teu jardí, és essencial dedicar temps a dissenyar i planificar l'àrea on col·locaràs les pedres decoratives. Tingues en compte la forma, la mida i qualsevol característica existent, com ara arbres, arbustos o elements arquitectònics.

Vols crear un sender serpentejant, una àrea de descans tranquil·la o simplement ressaltar certes característiques del paisatge? Utilitza paper i llapis per dibuixar un pla bàsic del teu jardí i marca on planeges col·locar les pedres decoratives. És important considerar factors com el color, la textura i la mida de les pedres, així com la seva harmonia amb altres elements del paisatge.

En aquest pas, a més de l'estètica, considera la funcionalitat de les pedres decoratives amb l'ajuda de la comparativa de tipus de pedres decoratives. Com afectaran l'accés i la circulació al teu jardí?

Per últim, recomanem determinar quant estàs disposat a invertir en la col·locació de les pedres decoratives al teu jardí i establir un pressupost en conseqüència. Aquest enfocament metòdic garantirà que aconsegueixis resultats desitjats i creïs un espai a l'aire lliure que t'encantarà durant any.

2. Preparació de l'àrea per posar pedres decoratives al jardí

Igual que qualsevol altre projecte de jardineria, la preparació del terreny és crucial per garantir un resultat durador i de qualitat. Un dels passos clau en aquest procés és la col·locació d'una malla antiherbes, que ajudarà a mantenir el control de males herbes i a preservar l'estètica del jardí pas a pas.

Aquí us mostrem com dur a terme aquest pas crucial per a la correcta col·locació de pedres decoratives al jardí:

 1. Neteja de l'àrea. Retira qualsevol vegetació no desitjada, males herbes, runes o altres objectes que puguin obstaculitzar la col·locació de la malla.
 2. Anivellació del terra. El terreny ha d'estar anivellat per garantir una distribució uniforme de les pedres decoratives. Si l'àrea presenta pendents o desnivells, es recomana abordar aquest problema abans de procedir. Una opció és crear terrasses o esglaons per dividir el terreny en nivells horitzontals. A més, pots utilitzar farciment i compactació per anivellar les àrees més baixes i emplenar els desnivells. També es pot considerar un sistema de drenatge adequat per evitar problemes d'erosió i d'acumulació d'aigua.
 3. Col·loca la malla antiherbes. Desenrotlla la malla antiherbes sobre el terra anivellat, assegurant-te cobrir completament l'àrea on planeges col·locar les pedres decoratives. Solapa les vores de la malla per evitar les males herbes creixin entre les juntes.
 4. Fixació de la malla. Utilitza grapes o estaques per fixar la malla antiherbes a terra i assegurar que romangui al seu lloc. Per a una subjecció òptima, col·loca les grapes o estaques a intervals regulars al llarg de les vores i al centre.
 5. Retall i configuració. Si cal, retalla la malla antiherbes perquè s'ajusti correctament al contorn de l'àrea del teu jardí.

3. Elecció de les pedres decoratives al jardí

En la creació d'un paisatge exterior harmoniós i atractiu, l'elecció i disposició de les pedres decoratives juguen un paper fonamental. Cada tipus de pedra té propietats i beneficis únics que poden influir en el disseny i la funcionalitat del teu espai exterior. Des dels còdols de pedra blancs, que ofereixen un contrast cridaner i una durabilitat, fins a la roca volcànica, coneguda per la seva capacitat per millorar la qualitat del sòl i retenir la humitat, cada elecció té un impacte significatiu en l'aparença i el manteniment del teu jardí.

En seleccionar les pedres decoratives, considera l'estil i l'atmosfera que voleu crear al vostre jardí. Prefereixes un disseny modern i minimalista o un de més natural i rústic? A més, com hem comentat amb anterioritat, avalua les propietats pràctiques de cada tipus de pedra i si s'adeqüen a les característiques del teu jardí. Per exemple, la marmolina blanc és ideal per a àrees ombrejades a causa de la seva capacitat per augmentar la lluminositat, mentre que l'escorça de pi és perfecta per controlar les males herbes i mantenir la humitat del sòl.

Una vegada que hagis escullit les pedres adequades per al teu projecte, és important col·locar-les estratègicament per maximitzar-ne l'impacte estètic i funcional. Considera el disseny general del teu jardí que hagis plantejat al primer pas, incloent-hi la disposició de plantes, els camins i altres característiques del paisatge.

4. Col·locació i distribució per posar pedres decoratives al jardí

Quan planifiques la distribució de pedres decoratives al teu jardí, cada decisió compta per aconseguir un resultat impactant. Aquí t'oferim algunes pautes per dissenyar i distribuir les pedres de manera professional.

 1. Elecció estratègica de les pedres. Considereu quin tipus de pedres s'adaptaran millor a l'estil del vostre jardí i a les vostres necessitats. Prefereixes un aspecte modern i net? Els còdols de pedra blanc poden ser l'elecció perfecta. O potser busques un toc més rústic i natural? L'escorça de pi podria ser l'opció ideal. Avalua amb cura les característiques estètiques i funcionals de cada tipus de pedra per prendre la decisió correcta.
 2. Ús de pedres com a punt focal. Les pedres decoratives poden servir com a destacats punts focals al teu jardí. Col·loca'ls en punts clau per atraure l'atenció a aquesta zona. Pots utilitzar pedres més grans o amb colors contrastants per aconseguir un impacte encara més gran.
 3. Creació de senders i vores. Defineix les teves àrees de pas i plantació amb pedres decoratives per crear vores netes i ben definides. Utilitza pedres de mida uniforme i col·loca-les amb precisió per a un resultat impecable. Les travesses de fusta poden afegir un toc càlid i natural al disseny, delimitant de manera elegant les àrees del jardí. Combinats, aquests elements formaran una vora sòlida i atractiva que realçarà la bellesa del teu espai exterior.

5. Passos per posar pedres decoratives al jardí

Aboca les pedres a l'espai que hi has delimitat i, a mesura que les col·loques, assegura't d'ajustar-les i anivellar-les segons calgui per crear una superfície uniforme i estèticament agradable.

Una vegada que totes les pedres estiguin al seu lloc, utilitza un rodet o una eina de compactació per pressionar suaument el terra al seu voltant. Això ajudarà a fixar les pedres a la seva posició i proporcionar estabilitat a la superfície.

Després de completar la instal·lació, fes una última ullada per assegurar-te que tot estigui com vols. Considera afegir alguna vora decorativa per delinear l'àrea de les pedres.

Manteniment del jardí amb pedres decoratives

 • Neteja regular. Per mantenir la bellesa del teu jardí amb pedres decoratives, és important fer una neteja regular. Retira fulles, branques o altres deixalles que es puguin acumular sobre les pedres. Això no només millorarà l'aparença, sinó que també evitarà que s'obstrueixin els drenatges i s'acumuli la humitat.
 • Control de males herbes. Tot i que la malla antiherbes ajuda a prevenir el creixement de males herbes, és possible que algunes plantes encara trobin al seu camí a través de les pedres. Inspecciona periòdicament l'àrea i elimina qualsevol mala herba que pugui sorgir. Evita que les males herbes competeixin amb les teves plantes per nutrients i aigua.
 • Reposició de pedres. Amb el temps, és possible que algunes pedres es desplacin o s'enfonsin lleugerament a terra. Ajusta les pedres segons calgui per mantenir una superfície uniforme i anivellada. Si cal, afegeix pedres en espais buits per mantenir la integritat del disseny.
 • Protecció contra l'erosió. Durant èpoques de pluja intensa, observa regularment les àrees propenses a l'erosió. Si notes signes d'erosió, com la pèrdua de terra al voltant de les pedres, reforça la malla antiherbes per protegir l'àrea afectada.
 • Aplicació de segellador. Per mantenir la brillantor i la durabilitat de les pedres decoratives, aplica segellador per ajudar a protegir les pedres contra la decoloració, acumulació de brutícia i danys causats pels elements externs.
 • Vigilància del drenatge. Assegureu-vos que el sistema de drenatge de l'àrea on es col·loquen les pedres estigui funcionant correctament. Les acumulacions d'aigua poden fer malbé tant les pedres com les plantes circumdants, així que assegureu-vos que l'aigua es desviï correctament.

Preguntes freqüents

 1. Quin tipus de pedres decoratives són ideals per a climes càlids i secs com el de Catalunya? Les pedres decoratives ideals per a climes càlids i secs són aquelles que retenen la humitat del sòl, com la roca volcànica que ajuda a conservar l'aigua i mantenir les plantes saludables.
 2. Quan és el moment adequat per aplicar segellador a les pedres decoratives i amb quina freqüència ho he de fer? El segellador es pot aplicar a les pedres decoratives una vegada estiguin ben col·locades i el terra estigui sec. La freqüència d'aplicació depèn del tipus de segellador utilitzat i de les condicions climàtiques, però generalment es recomana tornar-lo a aplicar cada 1-3 anys.
 3. Quines són les opcions disponibles per marcar el límit entre les pedres decoratives i la resta del jardí? Pots optar per delimitar zones de pedra decorativa utilitzant vores de diferents materials com fusta, pi o metall. També tens l'opció de fer servir separadors de plàstic o de goma. Una altra alternativa més orgànica seria utilitzar plantes i arbustos com a vora, brindant un acabat natural al conjunt del jardí.
 4. Quin és el procediment per col·locar gespa artificial prop de les pedres decoratives? Per aconseguir una instal·lació perfecta, primer és crucial anivellar el terreny adequadament i assegurar-se que estigui ben preparat. Se suggereix cobrir la superfície amb una malla antiherbes abans de disposar tant les pedres com la gespa artificial. Un cop la gespa estigui col·locada, es poden distribuir les pedres decoratives a les àrees designades per a la decoració.

Comparteix aquesta publicació

Potser t'interessa