Com fer un jardí vertical

Com fer un jardí vertical

Jardí i Terrassa
Aprèn pas a pas sobre com fer un jardí vertical, els beneficis que ens aporten i els tips necessaris abans de començar. Aconsegueix un disseny ecològic i un ambient sa a casa teva!

Sabies que tenir un espai verd en un lloc a prop teu millora la productivitat un 15%? La interacció amb les àrees verdes disminueixen els nivells d'estrès i ansietat, deixant pas a la creativitat, la relaxació i la concentració.

I si et diem que qualsevol persona pot tenir una zona verda a casa, t'ho creus?

A FESMÉS tenim la solució perfecta perquè tu també puguis gaudir dels beneficis de tenir una zona verda a casa.

Continua llegint i aprèn pas a pas sobre com fer un jardí vertical, els beneficis que ens aporten i els tips necessaris abans de posar-te a treballar. 

Què és un jardí vertical?

Un jardí vertical és sinònim d'un mur cobert de plantes de diverses espècies instal·lades perpendicularment al terra. Es tracta d'un recurs per maximitzar l'espai, a més de barrejar l'arquitectura amb la jardineria d'una forma original, atractiva i natural.

Qualsevol paret exterior o interior es pot convertir en un mur vegetal i es pot integrar en ambients urbans dins de la ciutat, a les façanes dels edificis o a l'interior de les cases.

També aporta molts beneficis palpables per depurar l'ambient i millorar la qualitat de l'ecosistema.

Quins son els principals benficis de tenir un jardí vertical?

A banda de proporcionar bellesa, estètica i volum a casa, els jardins verticals tenen beneficis per a la salut i la qualitat de vida de les persones.

  • Són aïllants tèrmics i eviten l'escalfament de les parets. Aspectes que milloren l'aire de la casa i fins i tot poden reduir la factura de l'electricitat.
  • Els murs vegetals retenen la pols i qualsevol classe de substàncies contaminants que provenen de l'exterior.
  • Els jardins verticals funcionen com a aïllament acústic, ja que absorbeixen gran part del soroll generat a l'ambient exterior i redueixen la contaminació acústica de les grans ciutats absorbint un 41% més que el soroll de les parets tradicionals.
  • Millora la qualitat dels corrents d'aire i ajuda a refredar les parets dels mesos més calorosos.

5 consells necessaris que t'ajudaran a crear el teu propi jardí vertical

Els jardins verticals han esdevingut un element notable als habitatges més moderns, però cal tenir en compte una sèrie de factors abans d'instal·lar-los a casa nostra.

1. La ubicació. Hi ha tres elements claus que cal tenir en compte abans d'instal·lar un jardí vertical, exterior o interior, a casa.

- La llum. És imprescindible comptar amb almenys 4 hores de llum directa a la paret on vulguis ubicar el jardí vertical. Si no trobes un espai amb la major exposició al sol també hi ha l'opció d'escollir plantes que necessitin poca llum al teu jardí vertical.

- L'estructura. És important revisar que la paret sigui resistent i els materials que en pengin siguin els més lleugers possibles. Hi ha moltes opcions per escollir instal·lacions senzilles, com per exemple els jardins verticals amb palets o sistemes prefabricats com les gelosies per a terrasses amb o sense fulles que pots aconseguir a la botiga online FESMÉS.

- El fàcil accés. Aquest aspecte serà vital per poder mantenir viu el mur vegetal i treballar amb tota comoditat.

2. Els materials i les eines necessàries per treballar i mantenir un jardí vertical. Aquest element dependrà de la inversió que vulguis fer i quin tipus d'estructura voldràs utilitzar pel teu jardí vertical.

Les eines que hauràs de tenir a mà per cuidar el teu jardí vertical han de ser amb mànecs curts i ergonòmics, com les pales, els rasclets o cultivadors.

Trobaràs tot el necessari per treballar una paret de cultiu a l'apartat d'eines de jardineria a la nostra pàgina web FESMÉS.

3. L'estructura. Hi ha moltes opcions al mercat per instal·lar un jardí vertical i és important escollir bé perquè serà on plasmaran el disseny. Aquests són alguns dels exemples més senzills i eficients per crear un jardí vertical.

- Les tanques decoratives artificials com a base per crear un jardí vertical artificial.

- Els jardins verticals amb palets i testos.

- Les gelosies i panells de fusta. A FESMÉS recomanem triar gelosies i panells de fusta com a estructura pel jardí vertical, ja que tenen més practicitat.

4. Disseny i tipus de plantes. Els jardins verticals permeten una certa creativitat pel que fa a l'elecció dels colors i les plantes. Un cop tinguis el disseny pensat, considera quin tipus de plantes utilitzaràs tenint en compte els nivells de llum i la humitat que necessitaran.

5. El substrat. Després de tenir clares quin tipus de plantes vols cultivar al jardí vertical, serà important escollir el substrat adequat per desenvolupar correctament el jardí vertical. Generalment hi ha dos tipus.

- Substrat universal. Són els més versàtils i serveixen per a la majoria de plantes amb flor o sense, de fulla caduca o perenne, amb necessitat de més o menys aigua.

- Substrat específic. Estan destinats a una classe de plantes amb característiques determinades. Es troben una gran varietat com els substrats àcids ideals per a plantes d'ombra, substrats per a hort per a plantes fruiters, substrats per a rosers per millorar la floració dels rosers, substrats per a plantes de flor i substrats per a plantes verdes.

Passos com fer un jardí vertical amb gelosia

A continuació, et mostrarem el pas a pas d'un dels formats més senzills per elaborar un jardí vertical a la teva terrassa, balcó o jardí. Amb una estructura base de gelosia podràs crear un jardí vertical amb plantes artificials o plantes naturals. Som-hi!

Pas 1. Després d'escollir la paret, adapta la gelosia o el panell de fusta a la mida que vulguis que sigui el jardí vertical.

Pas 2. Comença a fer forats amb l'ajuda d'un trepant elèctric per encaixar la gelosia a la paret. Si no disposeu d'una paret on es puguin fer forats podeu posar penjadors al sostre per subjectar la gelosia amb l'ajuda de cordes.

Pas 3. Comença a col·locar les plantes amb el disseny floral que tenies al cap. Com a consell, primer afegeix plantes enfiladisses i enrotlla les branques de la planta per l'estructura de la gelosia perquè aquestes vagin agafant forma i pujant enredant-s'hi. A continuació, si vols anar afegint diferents plantes o flors amb testos pots fer-ho amb l'ajuda de penjadors per col·locar-los a la gelosia.

Si vols construir un jardí artificial, pots col·locar com a base les bardisses decoratives que oferim a la nostra botiga online. Les bardisses decoratives destaquen per estar dissenyades per resistir els raigs UVA, per poder col·locar-los en espais exteriors i interiors i per deixar travessar l'aire.

La idea de decorar casa teva amb un jardí vertical us ofereix un resultat innovador i confortable, ja que la presència d'una zona verda a casa us permet estar en pau i harmonia amb tu mateix i amb l'entorn.

Anima't i aporta a casa teva un disseny ecològic i un ambient sa amb un jardí vertical!

Passos com fer un jardí vertical amb fusta

Per seguir els passos al detall sobre com fer un jardí vertical amb fusta, fes una ullada al nostre vídeo creat especialment per a tu!

Les eines que necessitaràs seran:

  • Fusta de pi o d'avet
  • Serra de calar
  • Tornavís
  • Rodet
  • Grapadora manual
  • Cargols
  • Una regla
  • Un llapis
  • Malla geotèxtil
  • Protector exterior per a fusta
  • Tisores
  • Esponja d'escatat
  • Plantes al gust
 

 Pas 1. Procés d'acoblament de la fusta

En primer lloc, crea l'estructura de fusta del jardí vertical per recrear els testos llargs i rectangulars. En el nostre cas, hem tallat els llistons de fusta d'avet amb una serra de calar per enllaçar les taules de fusta unes amb les altres

A continuació, amb l'ajuda d'un llapis, marca el gruix del llistó i mesura on pots col·locar els cargols per ajuntar-los. Per fer aquest pas, serà important tenir en compte fer una guia amb una boca petita de fusta per evitar danyar-la sense fer esquerdes.

Finalment, fixa els llistons de fusta per cargolar-los, aplica massilla per a fusta i escata tota la superfície amb l'ajuda d'una esponja d'escatat.

Pas 2. Procés de tractament de fusta

Un cop muntada i preparada l´estructura, aplica protector exterior amb un rodet seguint les vetes de la fusta. A FESMÉS, hem decidit utilitzar un protector exterior de tonalitat fosca per aconseguir un efecte envellit. Després de cobrir tota la fusta, deixa assecar el protector exterior.

Pas 3. Procés de jardineria

Quan el protector exterior estigui sec, talla la malla geotèxtil a la mida necessària per cobrir tot l'interior del test de fusta i grapa la malla tèxtil sobrant a la vora. Realitza el mateix procés a cadascun dels nivells.

Després de folrar tots els testos amb la malla geotèxtil impermeable, col·loca substrat universal amb l'ajuda d'una pala de jardineria petita i... Ha arribat el moment de col·locar les plantes que més t'agradin pel teu jardí vertical!

Pas 4. Resultat final

Finalment, cuida fins a l'últim detall i col·loca espelmes antimosquits per il·luminar el jardí vertical, creant un ambient romàntic i acollidor. llest!

La idea de decorar casa teva amb un jardí vertical us ofereix un resultat innovador i confortable, ja que la presència d'una zona verda a casa us permet estar en pau i harmonia amb tu mateix i amb l'entorn.

Anima't i aporta a casa teva un disseny ecològic i un ambient sa amb un jardí vertical!

Veure vídeo com fer jardí vertical amb fusta en només 10 passos

Comparteix aquesta publicació

Potser t'interessa