Quines plantes podar a la tardor?

Quines plantes podar a la tardor?

Jardí i Terrassa
És important saber l'estacionalitat de les plantes, podar les plantes és una bona acció que ajuda al creixement i manteniment

És important saber l'estacionalitat de les plantes, podar les plantes és una bona acció que ajuda al creixement i manteniment d'aquestes però cal fer-ho en l'estació de l'any que li pertoca per no tenir efectes no desitjats.

La millor època per podar la majoria de plantes és a finals d'hivern i principis de primavera. Però a la tardor, moltes plantes agraeixen petites podes ja que en aquesta època comencen a baixar les temperatures i es redueixen les hores de llum.

Quines plantes podarem a la tardor?
Els rosals, palmeres, arbres i arbustos de fulla caduca són els candidats per ser podats per última vegada fins el mes de maig.

A finals de tardor, és un bon moment també pels arbres fruiters tan en poda de neteja com per evitar malalties (com per exemple: Cirerer, pomer, perer, pruner, pistatxer, noguera, nectariner, presseguer, albercoquer...).

Cas 1. Tall tradicional o poda dels arbustos o tanques

Serveix perquè l'aire i la llum arribin sense dificultats a la mata. Com que les espècies que ara podem podar estan més lliures de fullatge, ens permeten distingir quines branques hem de podar.
Ens hem de fixar amb la forma de la tanca, arbust o arbre.

En el cas de les tanques. Hi ha diferents formes:

 • forma geomètrica
 • forma de globus
 • forma de galleda
 • forma rectangular
   

L'explicació d'aquestes formes és que el tall sigui regular, és a dir, que la base sempre sigui més ample que la part superior perquè la llum del sol pugui arribar a les fulles més baixes.
Les tanques que tenen una base més estreta, solen perdre les fulles baixes de la part on els toca més ombra durant el dia.

Cas 2. Reducció o poda dels arbres fruiters

El primer que s'ha de fer per reduir la densitat de la corona és treure els troncs morts i tallar un terç dels troncs principals (els que tenen major diàmetre), pels altres troncs només cal reduir la mida.

En el cas dels arbres fruiters, cal mirar com és la seva copa, si tenen un vèrtex central o si el centre és obert. Per cada tipus tindrem en compte el següent:

 • Eix central (per exemple: cirerer, pomer, perer...): aquesta tipologia d'arbre té un tronc central i una branca que és l'eix central, el que hem de tenir cura és que les branques del voltant tinguin un espai d'entre 15 i 20 cm pel mateix motiu que explicàvem anteriorment, és important que la llum solar arribi fins a les fulles/branques de l'interior.

  Aquesta tipologia d'arbre té entre 3 i 8 branques principals, aquestes s'han de deixar créixer horitzontals per tal que produeixin més fruits. Per tant, si veiem que van cap amunt les hem de retallar i ajudar a créixer en la direcció correcta.
   
 • Centre obert (Presseguer, albercoquer...): el tronc és més ample d'on surten totes les branques estan, aquestes també han de tenir una separació de 15-20cm i tarden en formar-se entre 2 i 3 anys des de es planten.

A tenir en compte...

 • No podar mai els dies que ha plogut o si les fulles estan mullades.

 • Tot i que podem podar en qualsevol moment del dia, és millor fer-ho al migdia, perquè ens assegurarem que no hi hagi humitat.

 • La humitat pot fomentar l'aparició de fongs, sobretot en les tanques, per això haurem de pulveritzar amb algun fungicida.

Comparteix aquesta publicació

Potser t'interessa