Com fer un hort urbà

Com fer un hort urbà

Jardí i Terrassa

Com fer un hort urbà, eines i material en general per l'hort: fertilitzants, substrats...Consells perquè puguis fer-te tu mateix el teu hort urbà.

• Materials
Hort urbà, substrats i fertilitzants adients per l’hort

• Objectiu
Com tindre un hort urbà sense necessitat de tindre jardí

No disposar d'un jardí no és motiu suficient per renunciar a gaudir d'un petit hort a casa. Si es disposa d'un balcó, o encara millor d'una petita terrassa, ja pot gaudir d'un hobby molt relaxant que cada dia té més adeptes. 

Pas 1. Escollir l’hort urbà

Com que no es disposa de sòl es farà imprescindible el cultiu en contenidors.
Per garantir una bona collita recomanem buscar contenidors que siguin el més grans possibles i utilitzar un substrat de qualitat, com el de la marca COMPO.

*Com més grans siguin els contenidors i millor sigui el substrat menys atencions necessitaran les plantes pel que fa a reg o nutrició.

Pas 2. Quines hortalisses?

• Un cop escollits els contenidors adequats hem de decidir les hortalisses que platarem d'acord amb la temporada en què cultivarem. A la primavera es planten els tomàquets, mongetes, pebrots, albergínies, cebes, pastanagues, maduixes, plantes aromàtiques i culinàries (alfàbrega, julivert, rude), raves i a finals d'estiu i principis de tardor les hortalisses que recol · lectarem a l'hivern i primavera, com escalarola, faves, pèsols, cols o coliflors. Els enciams es poden conrear tot l'any si es protegeix del fred.
• És recomanable adquirir directament el planter arrelat a punt per plantar si volem evitar - nos el procés de germinació, en cas contrari sembrarem les llavors dos mesos abans de la plantació en planters de llit calent utilitzant un substrat de qualitat.

Pas 3. Trasplantar el planter

• El planter es trasplantarà al contenidor quan tingui 15 cm d'alçada. Les espècies molt vigoroses, com el tomàquet, el pebrot, l'albergínia, el carbassó, les mongetes o els cogombres requereixen de contenidors més grans, de més de 20 litres i de sistemes de guiatge, llevat que s'escullin varietats compactes. Per contenidors petits només es recomana utilitzar varietats específiques, de menor creixement.
Observacions:
• Respecte el tomàquet destaca la varietat "Totem", que aconsegueix una altura màxima de 80 cm. i produeix fruits petits en ram, o la varietat "Red robin" entre els tipus "cirera" compactes.
• Entre l'àmplia gamma de pebrots existeixen les varietats "Mohawk" i "redskin" de fruit mitjà groc o vermell i port fins a 80 cm, idoni per al cultiu en contenidors de 5 a 10 litres.
Altres varietats es poden conrear en tests encara més petits.

IMPORTANT:
 Una exigència molt important de les plantes de l'hort urbà és la qualitat del substrat.

Pas 4. Emplaçament i reg

• Hem de buscar un emplaçament exterior el més assolellat possible i sempre que es pugui amb orientació est o sud. Els regs han de ser abundants i freqüents, sobretot quan les plantes arribin les seves mesures definitives i que les temperatures siguin elevades.
• Cal recordar que els contenidors requereixen regs diaris a l'estiu. Els abonaments es poden fer de manera còmoda amb COMPO Adob Novatec o bé amb abonament líquid COMP Guano Fertilitzant incorporat dins l'aigua de reg, una o dues vegades per setmana.

Pas 5. Control de plagues

• Respecte al control de plagues hem de tenir cura especialment amb les erugues en tomàquets , cols , enciams , durant tot l'estiu i tardor . El millor control s'aconsegueix mitjançant l’aplicació de tractaments preventius insecticides Biològics.
NOTA: Aplicar cada 8-15 dies al capvespre .
• La mosca blanca també ataca tomàquets , pebrots , albergínies , mongetes i es pot combatre eficaçment amb un insecticida d’acció Total, que al seu torn frenaran també els atacs d'àcars, habituals en mongetes i maduixes.

• Per als àcars podeu utilitzar COMPO Acaricida.

• Els cargols ataquen nombroses espècies hortícoles i han de ser controlats amb un antillimac.

• Finalment els pugons, presents sobretot a la primavera i tardor en els enciams, faves, pèsols, cogombres, es poden controlar eficaçment també amb un insecticida d’acció total . Si l'atac és sever o es tracta d'un hort de grans dimensions utilitzeu COMPO Perfekthion o COMPO Axoris Insecticida Polivalent.

• La majoria de fongs que ataquen les plantes hortícoles s'eliminen amb el producte COMPO Fungicida Hort i Fruiters.

Comparteix aquesta publicació

Potser t'interessa