Com envernissar fusta exterior

Com envernissar fusta exterior

Pintures
Tens una porta de fusta antiga i amb esquerdes? Tens una taula de fusta i necessites donar-li una capa de vernís? En aquest consell t'expliquem com aplicar vernissos correctament.

Tens una porta de fusta antiga i amb esquerdes? Tens una taula de fusta i necessites donar-li una capa de vernís? En aquest consell t'explicarem com envernissar fusta exterior correctament per aconseguir els millors acabats.

La fusta és un material que, si no se'l tracta amb cura, es pot deteriorar fàcilment a causa dels canvis d'humitat, de la quantitat de radiacions solars i del grau d'exposició a les pluges intenses.

Per obtenir una llarga vida als mobles o accessoris de fusta que decoren el jardí, és important aplicar vernís per a fusta exterior i protegir-la per garantir-ne la resistència.

A continuació, explicarem com escollir el millor vernís per a fusta exterior

Com escollir el vernís per a fusta exterior

Primer de tot, hem de tenir en compte quines necessitats i quines característiques té el moble o l'accessori de fusta. A més, serà important saber en quin estat es troba la fusta.

Dins del mercat actual, es troben diferents tipus de vernissos, protectors o olis per a fusta. Per tant, la primera cosa que hem de tenir clara és, si la fusta és d'exterior o d'interior i si ja estava envernissada amb vernís per a fusta anteriorment, o bé, si és una superfície sense tractar.

En aquest consell tractarem la fusta exterior perquè comenceu a preparar la temporada tan esperada de primavera i estiu. Així que, aquests tres productes són els productes de protecció que ofereixen més resistència.

  • Vernís fusta exterior. Destaca per la seva resistència davant dels raigs UVA, oferint una capa protectora a la fusta amb un acabat brillant. El vernís per a fusta exterior és el producte de protecció per a fusta exterior més indicat per a la fusta que ja ha estat envernissada amb anterioritat.

  • Lasur fusta exterior. A diferència del vernís per a fusta exterior, el lasur per a fusta exterior s'impregna i acoloreix la fusta, permetent veure'n el vetat original.

  • Oli de teca. Cuida i nodreix les propietats naturals de la fusta, evitant el desgast i realçant-ne la bellesa. L'oli de teca és el producte més indicat per tractar fustes sense envernissar. En aquest consell hi ha uns senzills passos per saber com aplicar oli de teca.

Continua llegint per conèixer pas a pas com envernissar la fusta exterior quan la fusta és nova, quan la fusta està en mal estat o bé, quan la fusta ha estat pintada o envernissada amb anterioritat i presenta signes de deteriorament.

El moble que vols envernissar es troba en un dels 3 estats anteriors? Pareu molta atenció als següents consells de com envernissar fusta exterior!

Com envernissar fusta exterior quan és nova

Quan vulguis saber com envernissar fusta exterior totalment nova, és a dir, que mai no ha estat tractes ni pintada amb anterioritat, has de seguir els passos següents per a un resultat impol·lut:

  1. Allisar la superfície i homogeneïtzar. Després de treure totes les ferramentes o accessoris del moble que no vulguis que es maquin, escata tota la superfície en el sentit de la veta. És important utilitzar un paper de vidre de gra mitjà (120) o bé de gra fi (180).

  2. Elimina la pols. Amb un drap de cotó humit i ben escorregut, realitza diverses passades per netejar tota la pols que hagi quedat després de polir la fusta.

  3. Barreja el vernís amb una mica d'aiguarràs. A la nostra secció de dissolvents i decapants podràs trobar aigualides per diluir el vernís que farà que es penetri perfectament a la fusta. Barreja entre un 10% i 20% de dissolvent.

  4. Aplica la primera capa. Amb l'ajuda d'una brotxa plana comença a aplicar el vernís seguint la direcció de les vetes de la fusta i deixa assecar durant 24 hores (o el que el temps d'assecatge del fabricant indica).

  5. Torna a escatar la superfície. Un cop asseca la barreja de la primera capa, escata una mica més la superfície per treure impureses i ajudar que la següent capa de vernís s'adhereixi millor.

  6. Després d'aplicar la primera capa i deixar-la assecar el temps necessari, aplica una capa de vernís sense diluir. Si vols, pots anar aplicant capes fins que aconsegueixis la brillantor que vulguis. Com més capes, més brillant serà l'acabat.

Com envernissar fusta exterior quan està en mal estat

Quan vulguis saber com envernissar fusta exterior quan la superfície està en mal estat, has de seguir els següents passos. 

  1. Escata la superfície al sentit de les vetes. Primerament, allisa la fusta amb un paper de vidre de gra gruixut del número 60. I, finalment, repassa la fusta amb un paper de vidre més fi número 100.

  2. Neteja el pols amb un drap humit o amb un raspall.

  3. Si el moble conté esquerdes o forats, segella'ls amb massilla per a fusta amb l'ajuda d'una espàtula. Seguidament, amb un paper de vidre fi com el que has utilitzat per allisar anteriorment, iguala la zona i torna a passar un drap humit per treure tota la brutícia. Deixa assecar.

  4. Si la fusta té fongs o microorganismes, aplica un fungicida rebaixat un 50% amb aigua i deixa assecar el moble durant, almenys, dos dies.

  5. Aplica les capes de vernís. Un cop neta i seca, envernissa la fusta exterior. Pots fer-ho amb el mateix color de la fusta, amb vernís per a fusta exterior de diferents colors o vernís per a fusta exterior incolor. Troba el vernís que necessitaràs dins de la nostra gran varietat de vernís per a fusta exterior a l'apartat Vernís fusta exterior de la nostra web FESMÉS.

Cómo barnizar madera exterior ya pintada o barnizada

Quan vulguis saber com envernissar fusta exterior que ja ha estat pintada o envernissada amb anterioritat, has de seguir els passos següents.

  1. Decapar la pintura o el vernís vell per no crear una superposició de capes gruixudes al moble. Això també servirà per millorar la subjecció del nou vernís.

  2. El decapat el pots fer amb llima, amb productes dissolvents o decapants o bé, amb una pistola de calor. Aquesta darrera opció s'utilitza si la capa de pintura és molt gruixuda. Aplica el producte i deixa'l actuar seguint les instruccions indicades del fabricant.

  3. Amb l'ajuda d'una espàtula rasca totes les parts planes de la fusta per assegurar la neteja. Per als buits pots fer servir un raspall de llautó. Neteja la superfície amb un drap de cotó humit i deixa assecar la fusta.

  4. Finalment, torna a escatar de nou la superfície per treure les impureses de les partícules de pols i procedeix a envernissar la fusta exterior. Recorda! Sempre respectant les indicacions de l'etiquetatge.

Com envernissar fusta exterior ja pintada o envernissada

  • Els millors dies per poder envernissar la fusta són els dies més càlids, més o menys amb una temperatura superior a 20ºC. És important no fer-ho en dies de pluja o vent!

  • Prepara el lloc de feina. Abans i després d'escatar la fusta, neteja amb profunditat l'espai on treballaràs perquè quedi lliure de pols.

  • Prepara la superfície. Un cop preparat el lloc de treball, passem a l'acció. Sigui fusta sense tractar o ja envernissada o pintada, cal passar un paper de vidre fi amb molta suavitat. A continuació, passa un drap humit per treure la pols. Es recomana polir en el mateix sentit de les vetes!

  • Utilitza brotxes adequades. És important que la brotxa no desprengui pèls.

  • Utilitza guants de protecció. És recomanable fer-lo servir durant tot el procés!

  • Aplica tapaporus. Després d'escatar la fusta suaument i amb l'ajuda d'una brotxa suau, aplica una capa molt fina de tapaporus a tota la superfície que vulguis envernissar. Consell recomanat per a les fustes més pesades o fustes amb pisos compactes!

  • El més habitual és donar 3 mans per a la fusta exterior, però si es vol aconseguir una capa gruixuda i un acabat més brillant es poden fer 4 mans de vernís per a fusta exterior.

  • Respecteu tots els temps d'assecatge. Llegeix sempre les indicacions i l'etiqueta del fabricant respecte als temps d'assecatge o la dilució del producte per obtenir un acabat impol·lut.

  • Renova el vernís almenys cada dos anys. Aquest consell és opcional, però si desitges un aspecte brillant permanentment i una protecció dels agents externs, caldrà envernissar amb vernís per a fusta exterior almenys cada dos anys.


Esperem que aquesta guia FESMÉS per saber com envernissar fusta exterior t'ajudi a aconseguir l'acabat final desitjat. Ara només toca gaudir del bon temps a la teva terrassa o jardí!

Comparteix aquesta publicació

Potser t'interessa