Quins tipus de llum hi ha i quin escollir?

Quins tipus de llum hi ha i quin escollir?

Reformes

En el mercat hi ha una gran varietat de bombetes i moltes vegades quan anem a comprar no sabem quina escollir ja sigui pel seu consum per la quantitat de llum que faci...

En el mercat hi ha una gran varietat de bombetes i moltes vegades quan anem a comprar no sabem quina escollir ja sigui pel seu consum per la quantitat de llum que faci i que s'adapti a la làmpada que tenim a casa. 

Cada tipus de bombeta té les seves característiques i recursos, així com diferents tipus de consum que poden fer-te estalviar fins a un 90% d'energia més que un altre tipus de bombeta. 

Ens fixarem en les següents característiques a l'hora de triar una bombeta:

  • Quantitat de llum
  • Casquet, forma, regulabilitat i efecte de la llum
  • La temperatura del color 
  • Tipus de bombeta

 

Consell 1. Quantitat de llum

 Quina quantitat de llum necessitem? Com ho podem saber quan anem a comprar una bombeta?

Quan anem a comprar moltes vegades ens fixem en el voltatge, aquest només indica la quantitat d'energia que utilitza la bombeta. En canvi, si el que volem és comprovar la quantitat real de llum que produeix una bombeta i comparar-la amb les bombetes clàssiques, LED i de baix consum, has de conèixer el valor de lúmens, indicats en lm a les bombetes.

Important: Com més grans siguin els lúmens, vol dir que més llum produirà la bombeta.  

Consell 2. Casquet, forma, efecte i regulabilitat de la llum

 Quan busquis una bombeta per un llum concreta, hi ha quatre coses que has de tenir en compte:

El casquet: és la part de la bombeta que connecta amb el llum o el dispositiu d'il·luminació. Hi ha bases amb rosques de diferents mides i casquets específics per focus i altres estructures d'il·luminació especials.

La forma: et permet jugar amb la decoració del voltant i marcar un sentit d'estil per aconseguir diferents tipus d'efectes d'il·luminació.

L'efecte de la llum: les bombetes modernes disposen de revestiments especials per crear diferents efectes de llum. Les bombetes esmerilades o amb revestiment blanc produeixen una llum difusa, que no t'encegarà en exposar la font de llum. Les bombetes transparents produeixen una llum natural càlida i brillant, ideal per a làmpades i dispositius d'il·luminació com canelobres.

Regulable: la quantitat de llum d'una habitació ajuda a crear l'ambient que desitges. Per aquest motiu has de saber que hi ha bombetes regulables, incloses les bombetes LED regulables on pots controlar la quantitat de llum que vols.  

Consell 3. Tipus de temperatura del color

 La temperatura de color es mesura en Kelvins (graus kelvin: k) i ara, la majoria de bombetes modernes ofereixen diferents temperatures de color.

Una llum groga càlida té una temperatura de color inferior, amb un valor Kelvin més baix, el que proporciona una atmosfera acollidora.

La llum blava freda té una temperatura de color més elevada, amb un valor Kelvin més alt, el que resulta més energitzant.  

Consell 4. Tipus de bombeta

Bombetes de baix consum

Les bombetes de baix consum utilitzen menys energia que les bombetes clàssiques per produir la mateixa quantitat de llum i tenen una major durada (fins a 15 anys). Estan disponibles amb diferents temperatures de color: des tons de llum de dia brillants i freds a una il·luminació blanca més càlida. A més, aquestes bombetes ofereixen una forma senzilla d'estalviar energia i reduir la factura d'electricitat.

 

Bombetes halògenes

Les bombetes halògenes són la via més ràpida i fàcil de substituir les bombetes clàssiques, i aporten la mateixa qualitat de llum clara, natural i càlida, però amb un menor consum d'energia. A més, són totalment regulables.

 

Bombetes LED.

Les bombetes LED poden oferir possibilitats d'il·luminació il·limitades. Estan disponibles amb la mateixa forma que les bombetes clàssiques i, també, en una gamma d'altres dissenys purs i elegants, com la bombeta LED GU10. A més de produir llum en el seu màxim atractiu i modernitat, aquestes bombetes utilitzen al voltant d'un 90% menys d'energia que les bombetes clàssiques i duren fins a 25 anys.

Comparteix aquesta publicació